Museopihan kasvit

Perinneperennat

Keväällä 2014 Hankasalmen Puutarhaseura siirsi paikallisista vanhoista puutarhoista kukkia, sireeneitä, ruusuja ja hyötykasveja kuten humalaa, suopayrttiä, oulanninkukkaa (isohirvenjuuri) museokylän pihapiiriin. Tarkempia tietoja perinnekasveista löydät täältä.

Museokylän nykyiset pihakasvit

Hallan tuvan ikkunananaluspenkeissä kasvaa jalopähkämö, juhannusruusu, kevätkaihonkukka, pikku särkynyt sydän, päivänlilja, syysleimu, tuhatkaunokki, punainen palava rakkaus, iiris, ukonhattu, alikeija, vuoripioni ja maatiaisnarsissi. Pihalla kasvaa maksaruoho, meritähti, isohirvenjuuri ja rohtoraunioyrtti, raparperi, lipstikka ja iisoppi. Sireeni, rusopajuangervo, terttuselja, joka oli vanhoissa taloissa epäpuhtaanalueen ja ihmispihan rajalla. Museokylässä se on yleisöwc:n lähellä. Karjalasta tuotu vanha ruusu kasvaa myös pihapiirissä.

Isohirvenjuuri

Savutuvan edustalla kaivon lähistöllä kasvaa lääkekasvina käytetty isohirvenjuuri. Se on siirretty museokylään Ristimäestä. Lääkekasvina sen juurakkoa on käytetty matolääkkeenä, keuhkotautien ja haavojen hoitoon sekä vauhdittamaan ruuansulatusta. Kasvin suuriin lehtiin on kääritty milloin kalaa tai lihaa ja sitä on voitu käyttää käsipyyhkeenä sekä käytetty suojaamaan pöydällä olevia ruokia. Kansa kutsuu sitä oulanninkukaksi, oolanninkukaksi.

Muistokuusi

Ennenvanhaan Suomessa on istetutettu merkittävien tapahtumien kunniaksi tai muistoksi puita. Kuusi on ollut yleisimpiä, mm. itsenäisyyden kuusia ovat koululaiset istuttaneet monia, onpa kokonaisia Itsenäisyyden puistoja tai metsiköitäkin istutettu. Museokylään on istutettu Keski-Suomen Sulasolin laulujuhlien kunniaksi kuusi kesällä 1968.

Perennapenkki perustettiin Hallan tuvan pihaan keväällä 2014
Perennapenkki perustettiin Hallan tuvan pihaan keväällä 2014.