Hallan tupa – juhla-, kokous- ja kotiseututalo

Historia

Hallan tuvan historia ulottuu satojen vuosien päähän. Alkuperäinen Hallan tila syntyi vuonna 1620. Silloin Pieksämäen Venetmäessä Vierun talosta jaettiin maata Hallan ja Suoliniemen tiloiksi. Hallan tilan sai Vierun talon tytär ja hänen miehensä Eerikki Hämäläinen ja heidän lapsensa. Nuori perhe aloitti rakentamaan kodikseen savutupaa, joka on nyt Hallan tuvan kirkonpuoleinen tupa.

Hallan talo sijaitsi Armisveden ja Suoliveden välisellä kannaksella eli nykyisestä Hankasalmen kirkonkylästä kaakkoon.

Vanha-Halla oli seudun suurimpia taloja ja merkittävä karjatila. Kaikkiaan Hallassa oli maata noin 800 hehtaaria. Maanviljelyksen ja karjanpidon lisäksi käytiin kauppaa ja oman tilan tuotteita vietiin aina Helsinkiin ja Pietariin saakka.

Juuret kahden eri vuosisadan savutuvassa

Malliltaan Hallan tupa on niinsanotusti paritupa. Rakennuksessa on kaksi tupaa, jotka on rakennettu eri vuosisatoina. Vanhempi ”pientupa” (kirkonpuoleinen tupa) on peräisin 1620-luvulta ja ”isotupa” puolestaan 1750-luvulta. Alkujaan ne olivat savutupia.

Hallan tupa koki mittavan muutoksen 1800-luvulla. 1851 valmistui suuri remontti, minkä yhteydessä tupien uunit muutettiin uloslämpiäviksi. Sen merkiksi katolle ilmestyivät savupiiput, eli ”korsteenit”.

Hallan tupa sai samalla kamarit ja porstuan, kun tupien välinen hevosilla läpiajettava keskiosa katettiin. Nykyisessä Hallan tuvassa on nyt keskiosan kamarien paikalla suuri ja moderni keittiö.

Hankasalmen museokylään Hallan tupa siirrettiin vuonna 1966. Tuvan avajaisia juhlittiin 12 vuotta myöhemmin vuonna 1979.

Vanha-Hallan pohjapiirros (piirretty Hallassa asuneen Fanny Saaren (os. Ylönen) kertoman mukaan.

Hallan tuvassa riittää tilaa kävijöille – talo on kooltaan noin 270 m2. Sisään mahtuu kerralla on pari sataa henkeä. Hallan tupa peruskorjattiin maapohjasta ullakolle saakka 2018-2020 Leader-rahoituksella / Maaseutukehitys ry ja noin 10 000 talkootyötunnilla. Peruskorjauksessa haluttiin säilyttää mahdollisimman pitkälle ”vanha henki”. Uuden suurremontin jälkeen Hallan tupa palvelee ja ihastuttaa entistä ehompana paitsi museokävijöitä myös erilaisten tilaisuuksien järjestäjiä.

Hallan tupa, museokylä ja kirkko muodostavat yhdessä Keski-Suomen maakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön. Hallan tuvan ja museokylän naapuriin valmistui 2020 upouusi moderni koulukeskus. Näin vierekkäin on nähtävillä ja aistittavissa 400 vuoden kaari rakennuskulttuuria

Hallan tupa on vuokrattavissa juhlatilaisuuksiin ja kokouksiin maalis-joulukuussa. Vuokrausohjeet löytyvät täältä.