Kotiseutuarkisto

Sukkia tekstiiliarkistossa

Sukkia tekstiiliarkistossa

Kotiseutuarkisto on perustettu vuonna 1994. Se sijaitsee kunnanvirastotalon pohjakerroksessa. Kotiseutuarkiston tarkoitus on hankasalmelaisen ja Hankasalmea koskevan kirjoitetun, kuvatun ja äänitetyn aineiston ja paikallisten painotuotteiden arkistokappaleiden säilyttäminen ja hoitaminen.

Kotiseutuarkisto palvelee paikallista tutkimusta, opetusta ja harrastustoimintaa. Kotiseutuyhdistys vastaa arkiston järjestämisestä ja huolehtii arkistosta yhdessä kunnan sivistystoimen kanssa. Arkiston yhdyshenkilönä toimii kunnan arkistotoimesta vastaava toimistosihteeri Heli Puromaa.

Hankasalmella toiminut valokuvaaja Hjördis Häggblad

Kotiseutuarkistossa on yli 40 yhdistysarkiston ja yli 20 henkilöarkiston kokoelma. Se koostuu asiakirjoista ja muistiinpanoista, valokuvista, negatiiveista ja kuva- ja äänitallenteista. Lisäksi arkistotiloissa on Hankasalmen kotiseutumuseon tekstiilikokoelma.

Kotiseutuarkisto vastaanottaa yhdistysten ja yksityishenkilöiden kirjallista aineistoa ja valokuvia lahjoituksena omistus- ja muin mahdollisin oikeuksin. Kotiseutuarkisto voi käyttää aineistoa haluamallaan tavalla luovutussopimukseen mahdollisesti sisältyvien ehtojen mukaan.

Kesäkuussa 2022 alkoi 18 kk:n mittainen Leader-hanke Kotiseutuaineiston järjestäminen ja digitointi. Hankkeen työntekijänä on FM Anni Ilves. Arkistoon kuuluvaa kotiseutuaineistoa on lisäksi kirjastossa ja Hallan tuvassa. Digitoitu aineisto siirtyy ammattimuseoiden sähköiseen kokoelmanhallintajärjestelmään.