Tekemistä lapsille

Museokylässä on monenlaista tekemistä myös lapsille. Tallin puuhevosilla saa ratsastaa, samoin museokylän keppihevosilla. Tältä sivulta voit tulostaa itsellesi kuvasuunnistuslomakkeen tai Hankasalmen puvun värityskuvan. Hankasalmen museokylän maskotti on Miku-kissa, jolla on monta lempipaikkaa museokylässä.

Oletko nähnyt tonttuja?

Pihapiirissä eleli ennen vanhaan monia haltioita, joita kutsuttiin tontuiksi. Kansan uskomusten mukaan haltijat olivat yliluonnollisia olentoja, jotka suojelevat ihmisiä, eläimiä sekä niitä rakennuksia, joissa he asuivat. Tontut olivat pieniä piippalakkisia olentoja. Niitä piti kohdella hyvin. Tontuille annettiin lahjoja ja ruokaa. Useimmiten tontut pysyivät piilossa, mutta kyllä niitä saattoi nähdäkin vartiointipaikoillaan.

Tallissa asui tallitonttu, joka piti huolta hevosista. Tontut saattoivat suuttua ja aiheuttaa huonoa onnea, jos eläimistä ei pidetty hyvää huolta. Riihessä riihitonttu auttoi esimerkiksi valvomalla tulta, ettei riihen kiukaasta lennä kipinöitä siellä kuivumassa oleviin olkiin. Saunatonttu vartioi saunaa. Sielläkään kiuasta ei saanut lämmittää liian kuumaksi ja saunassa piti olla saunarauha. Tupatontut vartioivat taloa, että sitä pidetään siistinä ja lämpimänä, ja että kaikilla on hyvä olla eikä tule vaaroja. Karjasta huolehti navettatonttu, jolle annettiin lypsyn jälkeen tilkkanen maitoa. Se jätettiin pieneen kuppiin tontulle mieleiseen paikkaan. Luuletko, että Miku-kissa kävi lipittämässä navettatontun maidon?

Oletko sinä nähnyt kodinhaltijatonttuja museokylän rakennuksissa?


Kuvasuunnistus museokylässä

Merkitse kaavakkeeseen numerot, jotka löydät kuvien osoittamista paikoista.

Lataa kaavake tästä

Hankasalmen puku -värityskuva

Lataa värityskuva tästä

Väritysretki Hankasalmen museokylään

Lataa väritysretki tästä