Perinneperennat

perinneperennatbellis
Kansanparantaja Santeri Viinikainen, joka rakasti kukkia, sanoi: ”Tulkaa katsomaan, miten kukat hymyilevät”. Kuvassa Bellis eli Kaunokainen.

Hankasalmen puutarhaseura ry. on kerännyt ja istuttanut perinteisiä suomalaisten pihojen kasveja Hallan Tuvan pihamaalle. Suunnitelmat istutuksista ja niissä olevista kasveista tehtiin yhdessä Kotiseutuyhdistyksen kanssa. Penkit perustettiin ja monivuotiset kukat sekä pensaat istutettiin talkootyönä toukokuussa vuonna 2014.

Kaikki Hallan Tuvan pihaan valitut kasvit ovat hankasalmelaisista pihoista. Hankasalmelle ne ovat saattaneet tulla saatuna kauempaakin Suomesta, ne on saatettu ostaa itselle, kasvattaa siemenestä tai ne ovat kiertäneet taimienvaihtotorilla. Kaikkien kasvien aiempaa alkuperää ei tiedetä tai muisteta. Kasvit ovat yleisesti puutarhoissa käytettyjä ja helppohoitoisia perinnekasveja.

Perennapenkki perustettiin Hallan tuvan pihaan keväällä 2014
Perennapenkki perustettiin Hallan tuvan pihaan keväällä 2014

Helvi Järvinen lahjoitti Hallan tuvan pihaan violettikukkaista syreeniä, joka on hänen omasta pihastaan. Jämsästä lapsuudenkodin pihasta on saksankurjenmiekka ja palavarakkaus. Jämsästä siskoltaan Raili Virtaselta Helvi on saanut kevätpikkusydäntä ja kaunokaista. Valkoinen syysleimu on hänen omasta pihastaan. – Loppukesästä siirrettiin pihapiirin reunaan vaaleanpunaisena kukkiva ruusupensas. Sen alku on haettu sotien jälkeen Helvin vanhempien Soposten kotipaikalta Karjalasta luovutetulta alueelta Kivennavan Hiirelänkylästä. Ruusupensas tuli museopihaan siirtolaisten kunniaksi. Lisäksi istutettiin pihaan kannon juureen Helviltä mökinruusua.

Syysleimu Hallan tuvan pihalla
Syysleimu

Ulla Kolehmainen toi kukkapenkkiin pienikäenrieskaa, joka on peräisin Hankasalmen Kärkkäälästä. Häneltä on myös perinteinen, valkokukkainen ja tuoksuva narsissi sekä ruskolilja, jotka kummatkin ovat Niinilahden Halmeniemestä. Ulla toi lisäksi mausteenakin käytettyä väriminttua.

Sinikka Leinonen lahjoitti perennapenkkiin monta kasvia. Hänen tuomansa punakukkainen syysleimu on peräisin hankasalmelaisen Leena Matilaisen pihasta. Siperiankurjenmiekka ja jalopähkämö ovat paikalliselta taimienvaihtotorilta, särkynytsydän on omasta pihasta ja akileijan Sinikka on kasvattanut itse siemenestä. Tummansininen ukonhattu ja malva on pelastettu omalla kotitiellä olevalta autiotalon pihalta Hankavedellä. Myös Sinikka toi kaunokaista, toiselta nimeltään tuhatkaunokkia, joka on toiselta Sinikka Leinoselta Lintulasta Hankaveden rannalta. Pikkusärkynytsydän on Tommolan tilalta.

Särkynyt sydän kukkii Hallan tuvan pihamaalla
Särkynytsydän

Raija Pellinen on myös löytänyt sinistä ukonhattua toiselta autiotalolta Hösälästä. Hän toi kukkapenkkiin ukonhatun lisäksi valko-punaista harjaneilikkaa, joka on alun perin Riitta Kolehmaiselta Hankasalmelta. Leila Partti toi kukkapenkkiin rohtosuopayrttiä ja akileijaa Kovalanmäestä.

Leena Häkkinen lahjoitti oolankia eli oolanninkukkaa, joka istutettiin savupirtin eteen. Tämä Ristimäestä siirretty savupirtti on Leenalle merkityksellinen, sillä hänen isänäitinsä Miina Pietiläinen on asunut lapsena siinä. Oolanninkukka eli isohirvenjuuri on Leenan kotopihasta Iekin talosta Ristimäestä. Sinne sen ovat tuoneet tullessaan kilometrin päästä Pujolan mökistä Liisa ja Marja Savolainen, jotka olivat sitten saunakestinä eli vuokralaisina Iekin pihan saunassa. Leenan isän Viljam Viinikaisen perhe muutti Vanhaan Iekin taloon 1902 ja silloin kasvi oli jo pihassa.

Kaija Halmeen kasvit ovat kulkeneet pidemmän matkan Hankasalmelle. Siperiankurjenmiekka on tuttavan lapsuuden kodin pihasta Perniöstä. Jalopähkämö on taas alun perin Kokemäeltä Satakunnasta ennen vuotta 1972 isovanhempien talon puutarhasta. Sieltä se on kulkeutunut Kaijan vanhempien kesämökin pihaan Heinolaan, sieltä oman kodin pihaan Järvenpäähän ja sitten 2000-luvun alussa Hankasalmelle Kaijan omaan pihaan.

Virpi Kainulainen toi Hallan tuvan pihaan köynnöksen, humalan sekä rusopajuangervopensaita. Ne kaikki ovat hänen omalta pihaltaan Niemisjärveltä ja ovat olleet siellä jo silloin, kun hän taloon muutti.

Joitakin perinnekasveja Hallan Tuvalla oli jo valmiina. Kuistin kummallakin puolella ja talon päädyssä on juhannusruusua. Myös yksi vaaleanpunakukkainen syreeni ja pihlaja kasvaa pihamaalla.

Pienikaunokainen on kulkeutunut Säkinmäen Jääskelänmäeltä.

Pienen Pappilan pihapiiristä sinivuokkoja.

Karjasta lähtöisin olevan ruusun on lahjoittanut Eija Pääkkönen.

Pihlajanmarjoja savusaunan edustalla
Pihlaja syksyllä 2014