Hallan tupa – juhla-, kokous- ja kotiseututalo

Hallan tupa

Kotiseutumuseon alueella sijaitseva suuri jyhkeä paritupa Hallan tupa on juhla-, kokous-, ja kotiseututalo. Talo sijaitsee kirkonkylän keskiössä kirkon vieressä. Rakennus on ulkoapäin mitattuna 9 m leveä ja 28 m pitkä. Talossa on kaksi suurta tupaa, iso keittiö ja tupien välissä kookas eteinen eli porstua. Perhe-, ym. juhlia varten talossa on varauduttu laitoskeittiöllä ja 200 hengen astiastolla sekä valkoisin juhlaliinoin.

Hallan_uuni_JiriHalttunenHallan tupa on tunnelmallinen mahtavine hirsiseinineen, suurine uuneineen ja takkoineen. Talon pihapiiri rajautuu museokylän hirsisillä rakennuksilla idylliseksi ja rauhalliseksi 1700-1800 –luvun hankasalmelaiseksi talonpoikaiseksi pihapiiriksi. Aivan museokylän vieressä sijaitsee 1892 valmistunut J. Stenbäckin suunnittelema Suomen suurimpiin kuuluva puukirkko.

Hallan tupa, Vanha-Hallan päärakennus, siirrettiin Hankasalmen museokylään vuonna 1966 Armisveden rannalta, Suolivedeltä. Vanha-Halla oli paikkakunnan vanhimpia sukutiloja ja on mainittu Savon talonpoikien maanomistuksen luettelossa jo vuonna 1561. Suuri ja komea piiluhirsinen talo on rakennettu kahdessa osassa; kirkonpuoleinen tupa on 1600-luvulta, kun Venetmäen Kauppiset alkoivat asuttaa Vanha-Hallan tupaa. Toinen tupa tuotiin 1700-luvulla Pieksämäen puolelta, joten sekin on varmaan 1600-luvun tuotetta. Hallan oikeanpuoleisen tuvan pihanpuolen kattohirteen hakattu vuosiluku 1851 on suuren remontin muistoksi. Silloin rakennettiin korsteenit, eli talo muutettiin uloslämpiäväksi. Hallan tuvan nimeksi voisi ajatella pikemmin Hallan talo, koska talossa on kaksi suurta tupaa, suuri eteinen ja isot keittiötilat. Hallan tupa nimi kantaa kuitenkin Hallan tilan vuosisataista historiaa.

Hallan tupa on vuokrattavissa juhlatilaisuuksiin ja kokouksiin maalis-joulukuussa. Vuokrausohjeet löytyvät täältä.